Da jeg flyttede ind i min lejlighed, var en af de første ting, jeg gjorde, at begynde at planlægge belysningen. Overheadbelysning er fantastisk, men der er så mange måder at lagdele belysning på og skabe forskellige stemninger i et rum. Uanset om du er på udkig efter skarpt funktionelt lys eller blødere ambient lys, er der masser af muligheder, der kan hjælpe dig med at få den helt rigtige belysning. Her er hvordan jeg planlagde belysningen i min lejlighed. 

Lagdeling af lys for forskellige effekter 

Jeg startede med at lægge lysene i lag for at opnå forskellige effekter. Jeg ville f.eks. have en arbejdslampe ved mit skrivebord for at hjælpe mig med at fokusere, når jeg arbejder, men også noget, der ville se godt ud, når den ikke var tændt – så jeg valgte en moderne gulvlampe med justerbar arm og en varm pære, sammen med to bordlamper. For at få rummet til at føles mere hyggeligt tilføjede jeg to lampetter ved siden af min seng – en med en lysende pære og en med en dæmpbar pære. Ved at blande og matche forskellige typer lys og lysstyrker kan du nemt opnå forskellige effekter i dit rum. 

Valg af lysstyrkeniveauer 

Da jeg valgte pærer til hvert armatur, overvejede jeg både æstetik og praktiske forhold. Da min gulvlampe f.eks. blev placeret tæt på mit arbejdsområde, skulle den give tilstrækkeligt lys uden at være for lysstærk eller hård for mine øjne – så jeg valgte en LED-pære med en farvetemperatur på 2700 K (jo lavere tal, jo varmere lys). På den anden side er det vigtigt at vælge noget lysere – f.eks. 4000K eller højere – når du vælger pærer til overheadarmaturer som pendellamper eller indbygningsdåser, for at sikre tilstrækkelig belysning i hele rummet.  

Undgå blænding og skygger 

Endelig var blænding og skygger et vigtigt punkt i min lejlighed, da jeg besluttede, hvor de enkelte armaturer skulle placeres i min lejlighed. Hvis du f.eks. ønsker at opsætte arbejdsorienteret belysning i nærheden af et skrivebord eller et bord, skal du prøve at placere eventuelle overhead-armaturer væk fra disse områder, så de ikke kaster skygger på din arbejdsflade (og i stedet vælge mere retningsbestemte armaturer som væglamper). Hvis du placerer lamper i nærheden af tv-apparater eller computerskærme, kan du ligeledes prøve at bruge stofskærme eller hætteformede skærme, da dette vil hjælpe med at reducere blænding forårsaget af direkte lys.