Er du i gang med at anskaffe en frilandsgris eller allerede ejer en? Så ved du helt sikkert allerede, at det er vigtigt at holde dem inden for et godt og solidt grisehegn. At holde grise udendørs er relativt restriktivt og der er flere regler, der skal følges for at holde dem sunde og raske. I denne blog vil vi tale om, hvorfor det er så vigtigt at have et godt og sikker grisehegn. Vi vil også diskutere de gældende regler, du skal overholde, når du holder frilandsgrise udendørs i Danmark. Hvis du har spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os for en uforpligtende snak (klik her).

En af de vigtigste grunde til at have et godt grisehegn er for at undgå smitte mellem vilde dyr og grise. Grise har en tendens til at spise næsten alt, og de er ikke kræsne. Det betyder, at de kan spise beskidt foder og endda inficerede dyr. Det er faktisk en af de måder, som svinepest spredes mellem vilde dyr og grise. Hvis din gris bliver smittet, vil det være meget vanskeligt at undgå en hel outbreak, som kan sprede sig til andre grise i området.

En anden hygiejnemæssig faktor, er at grisehegn er med til at holde grise i et bestemt område og undgå, at de går rundt for meget. Opstår der snavsede områder med afføring, trampes det ofte rundt og skaber endnu mere forurening. Dette sætter dyr og mennesker i fare, da det kan føre til infektioner og spredning af bakterier. Et godt hegn holdet også de værste angribere ude, det vil sige, at det undgår muligheden for at andre dyr kan angribe grisen.

Hvad angår gældende regler for at have frilandsgrise, er der nogle retningslinjer, der skal følges for at sikre, at griseholdet er ansvarligt. Det er endda obligatorisk i Danmark. Hvert hoved skal have et anbefalet afgræsningsareal, og du skal sørge for, at grisehegnet har en højde på mindst 1,5 meter. Hegnet skal også være lavet af et materiale, som er både stærkt og sikkert/ugennemsigtigt. Dette hjælper med at holde andre dyr eller indbrudstyv væk. Man kan kigge på trådhegn, træhegn eller andre materialer til formålet. Det er også vigtigt at opretholde god hygiejne i grisens beboelsesområde, såsom regelmæssig rengøring og fjernelse af afføring.

Det er også vigtigt at give grisen gode levevilkår. Sørg for, at der er skygge og ly for regn og vind. Grisen skal også have adgang til frisk vand og mad/slik, helst 2-3 gange om dagen. Grise skal have plads til at bevæge sig, så sørg for, at anbefalet antal afgræsningsarealer bliver overholdt. Grise er også tropiske dyr, der trives i varme og fugtige omgivelser. For at sikre deres trivsel, bør du installere en mursten til varme eller endda et varmetæppe til koldere dage. Fugt og koldt vejr kan nemlig skade grisen.